czwartek, 18 lipca 2013

Czas na gofry!



Jak mijają Wam wakacje? Na pewno wszędzie, gdzie wyjeżdżacie są budki z pysznymi goframi :) Dla tych, którzy na urlop i wafelki muszą jeszcze poczekać, przygotowałyśmy prosty przepis na domowe, lekkie i chrupiące gofry :)


Skład:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka (żółtka oddzielamy od białek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
szczypta soli

I wszelkie dodatki, na jakie macie ochotę!
Banany, truskawki, maliny, czekolada, bita śmietana itp. :)


Przygotowanie:
Na początek rozgrzewamy gofrownicę :)
Następnie mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki, oprócz białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z przygotowanym wcześniej ciastem.
Pieczemy ok 3 minuty, aż do momentu zarumienienia i podajemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego! :)

3 komentarze: