środa, 3 kwietnia 2013

Szpinakowa rolada z łososiem


Ciekawa i prosta w przygotowaniu rolada. Idealna na święta i imprezy :) Na pewno trafi w gusta Waszych gości, bo jest pyszna!


Skład:
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku
ok 400 g wędzonego łososia w plastrach
3 jajka
ok 3 ząbków czosnku
łyżeczka masła
2 opakowania śmietankowego serka Almette (lub Philadelphia)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu


Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak należy odsączyć z nadmiaru wody, a następnie podsmażamy go na maśle z posiekanym czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po wystudzeniu łączymy z żółtkami. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do szpinaku delikatnie mieszając.
Gotową masę wylewamy do formy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 190 stopniach.
Po wystygnięciu smarujemy placek serkiem, a następnie pokrywamy go plastrami łososia. Zwijamy całość w roladę i okręcamy ścisło folią. Roladę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podajemy pokrojoną w plastry.


SMACZNEGO :)

4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie! Tak że od razu chce się skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak takie zielone sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już pisałam że wygląda obłędnie :) więc mogę powtórzyć po raz drugi że wygląda super i ... Nominuję i zapraszam za razem, do zabawy ... http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  4. O, robiłem ostatnio. Bardzo zasmakowało mojej pani:)

    OdpowiedzUsuń