środa, 23 stycznia 2013

Roladki z ciasta drożdżowego


Znowu mamy dla Was coś, co możecie wykorzystać na kolejną imprezę. I nie tylko... :)
Roladki są przepyszne i w błyskawicznym tempie znikają z talerza. W smaku bardzo przypominają pizzę, tylko w wersji "mini". Jeśli chodzi o nadzienie, podstawą jest keczup, żółty ser i szynka. My dodałyśmy do tego czarne oliwki i suszone pomidory w oleju, ale myślę, że możecie poeksperymentować i wrzucić tam wszystko na co macie ochotę :)


Skład ciasta:
250g mąki pszennej
3 duże łyżki śmietany (12% lub 18%)
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżka cukru
130g masła

Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, drożdże i cukier i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy masło i śmietanę i wszystko razem ugniatamy na gładkie ciasto. Ciasto staramy się rozwałkować mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie smarujemy całość keczupem, posypujemy startym serem i dodajemy resztę składników. Zwijamy w ciasny rulon i dokładnie zlepiamy końce, aby się nie rozwaliło. Roladę kroimy na grubsze plastry i pieczemy w 190 stopniach ok 15-20 minut. 
 

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. oj cieknie slinka ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale wyglądają apetycznie na pewno zrobię możesz zostać moim obserwatorem

    OdpowiedzUsuń