poniedziałek, 12 listopada 2012

Pasztet

 
Skład:
 0,5 kg wołowiny (szponder,krzyżowa-kleiste)
 pół królika
 pół kury lub kurczaka
 0,5 kg cielęciny
0,5 kg boczku surowego
 0,5 kg udziec indyka
 gałka muszkatołowa
 5 jaj
 pieprz, sól, majeranek
3 kajzerki
 4 cebule
 marchewka
pietruszka

Przygotowanie:
Gotujemy mięso, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę i 5 grzybków suszonych. Mięso musi być rozgotowane, żebyśmy mogli oddzielić je od kości.
Ugotowane mięso mielimy 3 razy wraz z marchewką i pietruszką. Wątrobę (np. cielęcą lub drobiową ok. 0,25 dkg) smażymy z 2-3 cebulami (pokrojonymi w krążki). Wątróbkę myjemy, pieprzymy i obsypujemy mąką. Smażymy ją następnie na gorącym oleju, a na sam koniec solimy. Wystudzone dokładamy do mięsa i razem wszystko mielimy 3 razy.
Do naczynia wkładamy zmielone mięso, wątróbkę i cebulę. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy majeranku, starta gałkę muszkatołową oraz 5 całych jaj. 2-3 kajzerki moczymy w ciepłym wywarze (tym którym gotowaliśmy mięso). Potem bułki wyjmujemy na sito aby obciekły, wkładamy je do maszynki i mielemy 1 raz i dokładamy do mięsa.
Całą masę mieszamy, porcjujemy i pieczemy w piekarniku temp.180 stopni ok.godziny.
 




Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wybrałam Ciebie do mojego top 11, którym należy się Lebister Award, pytania i reguły znajdują się tu:http://itaekspresowo.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z boczkiem ? Gotujemy go ,czy smażymy ,czy może mielimy na surowo ?

    OdpowiedzUsuń